runebergintortut

Valmista Runebergintorttuja ilman muotteja

Runebergin tortut juhlistavat helmikuussa Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivää (s. 5.2.1804). Runebergintortut leivotaan korkeisiin rengasmuotteihin. Harva kuitenkaan omistaa niitä. Niinpä voit leipoa annoksen Runebergintorttutaikinaa ja kaataa sen leivinpaperilla vuorattuun korkeareunaiseen pieneen uunivuokaan. Vuokaan taikinaan tehdään ruudukko ja niihin laitetaan hillosilmät. Runebergin levykakulle tuo makua tuo runsas kostutus: laimenna rommia tai punssia vedellä ja kostuta kakku meheväksi. Ennen tarjoilua levystä vain leikataan neliöt irti tarjottavaksi ja koristellaan vielä vadelmahillolla ja sokerivesikuorrutuksella.

Runebergintorttu 8–9 palaa (1 pieni korkeareunainen uunivuoka n. 13 x 24 cm tai 18 x 18 cm)


Taikina:

150 g voita tai margariinia

1½ dl tummaa sokeria

2 munaa

1½ dl vehnäjauhoja

1 tl jauhettua kardemummaa

2 dl keksimuruja, mantelirouhetta ja / tai korppujauhoja1,

2 dl smetanaa tai kermaviiliä

1 tl soodaa

2 rkl mantelilikööriä, punssia tai rommia


Kostutus: 1–2 dl vedellä laimennettua mantelilikööriä, punssia tai rommia


Koloihin: 1½ dl paistonkestävää vadelmamarmeladia

Pinnalle: vadelmahilloa, sokerivesikuorrutusta (1 dl tomusokeria + n. 3 tl sitruunamehua)


Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Vuoraa korkeareunainen uunivuoka leivinpaperilla, jonka voitelet rasvalla. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita smetanaan sooda. Lisää seos kuivien aineiden joukkoon sekoittaen tasaiseksi taikinaksi. Mausta mieleiseksi halutessasi alkoholilla. Alkoholin voi korvata joko esanssilla tai sitruunamehulla. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.Laita pikkulusikalla vadelmamarmeladia nokareina (8–9 kpl) taikinaan painaen 2–3 x 3–4 muodostelmaan aina n. 3 cm:n päähän toisistaan. Laita vuoka uuniin, toiseksi alimmalle tasolle, kypsymään noin 30 minuutiksi vuoan halkaisijasta riippuen. Kostuta vähän jäähtynyt torttulevy vuoassaan. Lisää jokaisen hillokolon päälle vähän uutta hilloa. Anna jäähtyä kunnolla viileässä.Irrota torttulevy leivinpaperin avulla vuoasta ja sen jälkeen leivinpaperista varovaisesti. Leikkaa kakku jäähtyneenä terävällä veitsellä hillojen mukaan korkeiksi ruuduiksi. Sekoita 1 dl tomusokeria ja tilkka sitruunamehua tasaiseksi vähän valuvaksi kuorrutukseksi. Valuta kuorrutusta pikkulusikalla vadelmahillonokareiden ympärille.


Reseptin suunnitteli ja teki Arja Elina Laine

0
Feed

Jätä kommentti